Miyav

Girişimciler İçin 22 Kitap Tavsiyesi




Akıllı girişimci işini büyütmek istediğinde farklı bakış açıları arasında kararsız kalmanın yarar sağlamayacağını bilir ve doğru bakış açısına sahip olmak amacıyla en basit ve en etkin yola başvurarak bakış açıları kendilerinden farklı olan çeşitli yazarlara ait çeşitli türlerde sayısız kitap okurlar. İşte sizlere her girişimcinin başucunda bulunması gereken 22 kitap:


1- Sıkıntılar karşısında olumlu bir tutum sergilemek adına


Kitap: Dünya Şampiyonu – Ronald Dahl

Çoğunlukla çocuk kitapları okumayı severim üstelik büyüklerin okuyabileceği çok sayıda çocuk kitabı var. Kitap belki büyük bir serüveni anlatmamakta fakat bir baba ile oğlu arasındaki ilişkiye dair çok iyi bir hikâyedir. Ayrıca kitapta baba ile oğulun amaçları uğruna azimle uğraşmaları oldukça ilham verici. Kitapta dost ikilinin titizlikle yaptıkları planın tam istedikleri gibi yolunda gidişinin, birlikte tam bir uyum içinde çalışmalarına bağlı olduğunu görürüz. İşler yolunda gitmediğinde hemen bu kitabı aklıma getiririm.


2- Olumsuz düşüncelerle savaşmak adına



Kitap: Positive Intelligence – Shirzad Chamine

Kitapta onlarca yıllık araştırmalarını bir araya toplayan yazar, insanlara düşünce, hareket ve hissetme yollarını güçlendirerek olumsuz düşüncelerden nasıl kurtulunacağını göstermektedir. Kitabı okuduktan sonra Shirzad’ın önemli bir yazar olduğuna karar verdim çünkü yaklaşımı ve teknikleri gerçekten de işe yaradı.

Olumlu ruh halini sürekli kılmanın yolu şudur: Beyninizi olumlu düşünmek yönünde eğittikçe kendinizi gitgide daha mutlu hissedersiniz. Ben gün içinde beynimi sessize alarak kendimi şarj ediyor ve odaklanma yetimi geri kazanıyorum.


3- Duygularımız işlerimizi nasıl etkiler?





Kitap: Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman

Kitabın yazarı Nobel Ekonomi ödüllü bir psikiyatristtir.

Kitapta insanların, duyguların ve ilişkilerin, aldığımız kararların büyük çoğunluğunu etkilediğinden ve bunun bilim çevrelerinde gitgide daha büyük oranda anlaşılan ve kabul edilen bir gerçek olduğundan bahsedilmektedir. Bu yalın gerçek, iş dünyasının temelini oluşturmaktadır. Bunu daha derinlemesine açıklamak isteyecek olursak şu soruya cevap vermek gerekir. Kimlerle iş yapıyoruz? Tabi ki insanlarla. Bu özel kitap insanları daha iyi anlamanın ve onlarla doğru bir şekilde iş yapmanın yöntemlerini sunmaktadır.


4- Farklı görüşleri bir araya getirerek metasentez yapma adına





Kitap: Kapitalizm – John Mackey, Rajendra Sisodia

Eğer bir girişimciyseniz kanımca tek bir görüş açısına sahip olmanız imkânsızdır. Kitap bu konsepti farklı çerçevelerde değerlendirerek işe yarar bir hale getirmenize yardımcı olmaktadır. Kitapta girişimcilikle ilgili yeni ve güncel konular ve örnekler bulunmaktadır. Kitapta açıklanan görüşleri onaylamayacak olmanız önemli değildir çünkü kendi görüş açınızı oluşturacak kadar bilgi sahibi oluyorsunuz.


5- Teknolojiyle ilgili olarak



Kitap: Atom Bombası Nasıl Yapıldı – Richard Rhodes

Bilim ve teknoloji içerikli güzel kitapta ABD’nin atom bombasını yapma çabaları anlatılmaktadır. Roman dışındaki kitapların bir solukta okunacağına inanmayan kişilerden olmama rağmen kitabı bitirinceye kadar elimden düşüremedim. İnanılmaz bilimsel gerçekler gayet anlaşılır bir şekilde açıklanmış ve bir atom bombası yaratmanın ahlaki yönden gerginlik yaratan hikâyesine değinilmiş. Nazi Avrupası’ndan kaçan Yahudi bilim adamları Nazileri yok etmek adına durumu kişiselleştirerek bu işte yoğun bir şekilde çalışmışlar. Kitap gerçekten okunmaya değerdir. Roman dışında pek kitap okumayan kişiler için büyük bir deneyim teşkil edecek olan kitap sizi şaşırtacak.


6- Karşılıklık Etiğiyle ilgili olarak


Kitap: Arkadaş Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı- Dale Carnegie

Kitap iyi bir insan olma yolunda size ışık tutacak hoş bir anlatıma sahiptir. Özünde anlatılmak istenen, insanların ihtiyaçlarına yönelik olarak yeteri kadar özen gösterdiğiniz takdirde zararlı çıkmayacağınızdır.


7- Hayatınıza yön vermede yardımcı olması adına



Kitap: Simyacı- Paul Coelho

Bu kitabı her sene bir kez daha okumayı kendime adet edindim. Bence bu kitabı okuyan herkes kendine göre bir ders çıkaracaktır. Benim kitaptan anladığım ise şudur: Hayat yolculuğumun dizginlerini elime almalı ve hayatımı istediğim gibi yönlendirmenin zevkine varmalıyım ve başımıza gelen olayları algılama şeklimiz hayatımıza vereceğimiz yönü belirgin bir biçimde etkilemektedir.


8- Uykunun önemi üzerine


Kitap: No More Sleepless Nights – Peter Hauri

İş yerinde yaşadığı stres nedeniyle çoğu girişimci geceleri uyku problemi yaşamakta. Kitap uykusuzluğu farklı bir açıdan değerlendirmekte. Uykusuzluğun, ülkenin büyük çoğunluğunu etkisi altına alan bir sorun olduğunu düşünecek olursak bu kitap herkesin hayatını olumlu yönde etkileyebilir. Kitap son derece sade ve basit bir dille anlatılmış.


9- Algı dünyanızı zenginleştirmek adına



Kitap: Fooled by Randomness – Nassim Taleb

Kitabı okuduktan sonra şans hakkındaki düşüncelerim değişecek. Konusu ise kapağında belirtildiği gibi şansın hayatımız ve pazarlar üzerindeki gizli rolü hakkında. Kitap karar verme mekanizmanızı ve olayları yorumlama biçiminizi derinden etkileyebilir.


10- Risk almak üzerine



Kitaplar:
Jim Collins – İyiden Mükemmel Şirkete


Kitap bazı şirketlerin zirveye çıkmasına rağmen diğerlerinin neden çıkamadığını ele almaktadır. Bir CEO ve girişimci olarak iyi bir konuya değindiğini söyleyebilirim.
Eric Ries – Yalın Yeni Girişim

Kitap yeni girişimcilere şirket kurma hakkında yardımcı olmaktadır.


11- Kişisel bakım ve hayatımızı etkileyişi hakkında



Kitap: Çin Diyeti – Thomas Campbell ve T. Colin Campbell

Beslenmenin hayata bakışımız ve temelde tüm şeylere yaklaşımımız üzerindeki etkilerini konu alan kitap olağanüstü bir çalışma niteliğindedir. Kitap beslenme hakkındaki düşüncelerini tamamen değiştirecektir. Yediklerimizin enerji seviyemizden dış görünüşümüze kadar her şeyde büyük etkiler yarattığını öğreneceksiniz.

Kitap: Tahıl Beyin – David Perlmutter

Günümüzde herkes yediklerimizin şifasından bahsetmekte. Bence hepimiz az buz da olsa yediklerimizin ne işe yaradığını bilmekteyiz. Bu kitap yiyeceklerin beynimize olan etkilerini anlatmaktadır.


12- Statükoyla savaşmak üzerine



Kitap: Orijinaller – Adam Grant
Bu kitap çoğu girişimcinin favori kitaplarından, çünkü normları değiştirmek üzere at gözlüklerini çıkararak yaptığımız şeyleri farklı şekillerde yapmayı öneriyor. Örneğin yeni bir iş kurduğumuzda deneyimli elemanları işe almanın şirketin başarısında büyük bir rolü olduğunu düşünürüz. Ancak durum pek de düşündüğümüz gibi değil. Cevabı ise bu kitapta.


13- Zorlukları aşmak adına


Kitap: The Hard Thing about Hard Things – Ben Horowitz

Kitap her seviyedeki girişimciler için uygundur. Girişimciliğin her aşaması zordur. Bir engeli aşarsınız ardından başka birine takılırsınız. Kitap tam da bunun üzerine. Üstelik girişimcilikte seviyeniz yükseldikçe sorunlar da daha büyük ve karmaşık bir hal alıyor. Bizse buna rağmen sürdürdüğümüz çılgın yarıştan vazgeçmiyor yolumuza son hız devam ediyoruz. Bu nedenle hissettiklerimizi hissetmemiz çok normal.



14- Başarıyı bir ürün yaratmak üzerine




Kitap: Inspired (How To Create Products Customers Love) – Marty Cagan

Kitap belirli bir fikirden yola çıkarak onu müşterilerin kullanmak isteyeceği bir hale getirmenin yollarına değinmektedir. Kitapta ayrıca fikrinizin başarısını değerlendirme ve ekibinizle birlikte fikrinizin dönüştüğü ürünü geliştirerek fikrinizi bir adım yukarı taşımanın yolları da gösterilmektedir.


15- İnsanları bir araya getirmek adına


Kitap: Tribe – Sebastian Junger
İnsanları bir araya getirmenin değerine değinen kitap gerçek bir topluluğun gücünden bahsetmekte ve tarihte insanların küçük gruplar halinde yaşamasının neden bu denli önemli ve güçlü bir öğe olduğuna dikkatleri çekmekte.


16- Açık iletişim kurmak adına



Kitap: Neden ile Başla – Simon Sinek
Yazar kitabında neler yaptığınızla değil yaptıklarınızı neden yaptığınızla ilgilenmekte.

Biz de şirketimizde bu duruma yönelik olarak müşterilerimizin sorunlarına çözüm getirmekteyiz. Müşterilerle doğru ilişki kurmak çok önemlidir. Bu doğrultuda yeni müşterilerimiz dahi neyi neden yaptığımız ile onlara kattığımız değerin bilincinde olmaktalar.


17- Başarılı müzakerenin anahtarı



Kitap: Evet: Boyun Eğmeden Anlaşmaya Varmak – Bruce Patton, Roger Fisher ve William Ury

İş hayatında en önemli noktalardan biri de iyi müzakere etme yetisidir.

Müzakere zor bir konudur fakat neredeyse her meslekte ihtiyaç duyacağınız bir öğedir ve bu kitap müzakerenin temellerini basit bir şekilde vermektedir.

Kitabın bahsettiği ana nokta karşı tarafa ne önerebileceğinizdir ve bunu yapmak için de karşınızdaki kişinin en önemli ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. Bunu üstünkörü bir şekilde değil kişiye özel hizmet düşüncesinden yola çıkarak yapmalısınız.


18- Daha azına razı olmamak adına


Kitap: Kıvılcım Anı – Malcolm Gladwell –

Bu kitap müşterilerin ilk tercih ettiği şirket olmanın yollarını göstermesi açısından oldukça önemli.


19- Zorlukların üstesinden gelmek adına


Kitap: Phil Knight – Ayakkabı Gurusu

Kitap Nike’ın kurucusu Phil Knight’ın hayatı ve şirketini bugünlere nasıl getirdiği hakkında.

Ünlü girişimcinin yaşadığı zorlukları atlatmaya çalıştığı anlarda bile mutluluğu elden bırakmadığını görüyorsunuz. Ayrıca bugün sahip olduğu büyük şirketini kurmak için aldığı risklere hayret etmemeniz mümkün değil.


20- Uzun ömürlü değerler yaratmak adına



Kitap: Fred Kofman – Bilinçli İş Yapma Sanatı

Bu oldukça ilginç bir kitaptır çünkü büyük lider olma ve büyük başarılara imza atmada örgütlerin nasıl yönetileceği konusuna odaklanmaktadır fakat kitabı benzersiz kılan ana nokta değerler üzerinden değer yaratma fikridir. Bunu başarmanın altın kuralı olarak da, empatiyle tutkuyu dengede tutmak gerektiğine değinmekte. Tabi yazara göre başarı biraz da standartları yüksek tutmada saklı. Bence biz geleneksel olarak büyük işler başarmanın bir bedeli olduğunu ve bunun için de insanları kendi çıkarlarımız uğruna kullanmaktan çekinmemek gerektiğini düşünmekteyiz. Kitabın en ilgi çekici yanı bu tarzdaki bir düşünce kalıbını yıkmasıdır. Böylelikle geleneksel inanışın yarattığı ikilemi yeniden düzenlemektedir.

Kısacası temeli değerlere dayalı olmayan bir yüksek performans kültürünün kalıcı olamayacağından bahseder. Özetle ileri sürdüğü bu fikirden yola çıkarak, değerlerimizi belirlemeli ve bunların ışığında şirketimiz için kalıcı bir yüksek performans kültürünün temellerini atmalıyız.


21- Geleceği şekillendirmek adına

Kitap: Steve Jobs – Walter Isaacson

Jobs geleceği şekillendiren vizyon sahibi bir liderdi. Bence her girişimci Jobs’un işletmecilik yeteneğini, yaratıcı zekâsıyla birleştirerek ortaya sihirli bir etki çıkarışının hikâyesinden bir ders çıkarabilir.


22- Yönetim üzerine


Kitap: High Output Management – Andy Grove

Kitap büyümekte olan şirketlerde mükemmel bir yönetici olmak için ihtiyaç duyacağınız çok sayıda taktik içeren uygulamalı bir kılavuz niteliğindedir. Kitapta en çok ilgimi çeken nokta Andy Grove’un Intel’in kurucularından biri oluşudur. Yazar kitabını 80’li yılların ortalarında yazmış olmasına rağmen bir yöneticinin gözüyle önerdiği her şey temelde halen geçerliliğini korumaktadır.


23- Bozulma üzerine


Kitap: Clayton Christensen – Yenilikçinin İkilemi
Yazar yirmi yıldan uzun bir süre önce yıkıcı yenilik kavramını ilk ortaya atan kişidir. Nereden çıktığı bilinmeyen birinin bir anda tüm dünyayı sarsabileceğine dikkat çekmiştir. Yazar girişimcilerin yıkıcı bir teknoloji geliştirmeden önce iki kez düşünmelerini çünkü bir sonraki yıkıcı yeniliklerinin kendi şirketlerini de tehlikeye atabileceğini vurgulamaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar