Miyav

Hayatınızı Değiştirecek Kişisel Gelişim Kitapları



Kişisel gelişime giden yol son derece uzun ve meşakkatli; üstelik ne yazık ki oklar her daim ileriyi göstermiyor. Durum böyle olunca da girişimciler ve profesyonel dünyada kendine belli bir yer edinmiş tüm çalışanlar sürekli olarak başkalarıyla etkileşimde bulunmanın ya da insanları motive edip ilham verecek faktörleri anlamanın yollarını arıyorlar.

Kişisel gelişim üzerine yazılmış pek çok kitap var, bunlardan bazıları yalnızca iş dünyasına ilişkin konulara odaklanırken, diğerleri ise daha çok duygusal ya da ruhsal gelişime yöneliyor. Sizler de kişisel gelişimin gücüne inanıp bu tarz kitapları soluksuz okuyanlardan mısınız? Peki, hangi kitaplar size göre?


1.İktidar-Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası-Robert Greene



Bu kitabı, gücün elde etmem gereken bir şey olduğunu düşündüğüm bir zaman diliminde okudum. Yalnızca güçlü olmak için güçlü olmak istiyordum. Bu noktada kendimle ne kadar ters düşersem düşeyim, gerçek değişmiyordu: İktidar ve güç son derece gerçekti ve etrafımızdaki tüm hiyerarşik ilişkilerin ardındaki gizli gücü oluşturuyordu. Bu kitabı tavsiye ediyorum çünkü insanların gücün şahsi çıkarlar için nasıl kullanıldığını ve yetkinin kötüye kullanıldığı belirli durumlardan korunmak için ne yapılması gerektiğini bilmelerinin son derece önemli olduğuna inanıyorum. Bu kitaptaki tüm öyküler, iktidar ve güç temalı olmalarının yanı sıra, sayısız hayat dersini, akıllara durgunluk verecek tarihi anekdotları ve eğer farklı bir bakış açısıyla okunuyor ise, iktidarı iyi kullanabilme yeteneğini bünyesinde barındırıyor. Bu aydınlatıcı kitap Caesar’dan Goethe’ye, Sun-Tzu’dan Machiavelli’ye uzanan geniş çaplı bir kişisel gelişim yelpazesine sahip.

Bu kitaptan sonra belki de Greene’in son kitabı “Ustalık”ı okumayı deneyebilirsiniz. O da aynı stilde yazılmış bir başka harika kitap, ancak bu sefer daha geniş bir kapsam söz konusu ve kitap dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilme kapasitesine sahip gibi görünüyor.


2.Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen R. Covey



Stephen Covey’in bu kitabı iş ve yaşamda başarılı olmanız için ihtiyaç duyduğunuz 7 alışkanlığı özetliyor. Patronluk, eş, arkadaşlık ve annelik gibi hayatın zorluklarıyla uğraşırken bu kitabın zamansız derslerini almaya devam ettim. Bahsedilen yedi alışkanlık proaktif olma, sonunu görerek bir işe başlama, önemli işlere öncelik verme, kazanma odaklı olma, önce anlamaya çalışıp sonra anlaşılmaya uğraşma, sinerji yaratma ve baltayı bilemekten oluşuyor.

Maalesef bu kitabın başlığı içeriğine ilişkin tüm detayları yansıtamıyor. Covey, bizlerle, elde etmek istediğiniz her türlü şeyde gerçekten etkili olabilmek için benimsememiz gereken yedi alışkanlığı paylaşıyor. Tabii bu iş göründüğü kadar kolay değil. Covey’e göre bunu başarmamız için dünyayı ve kendimizi nasıl algıladığımıza ilişkin köklü bir değişim sürecinden geçmemiz şart. Kitap, bu değişimi sağlamak için nasıl aşamalardan geçmemiz gerektiğini hem teorik hem de pratik olarak açıklayan bir başucu rehberi olarak da görülebilir. Kısmen bir şok terapisi, kısmen de ruhsal bilgeliğin bir parçası olarak görebileceğimiz bu kitap aslında fark yaratan bilgeliklerle dolu. Dediğimiz gibi, kitabın başlığının sizi aldatmasına izin vermeyin; içinde etkili olmaktan çok daha fazlası var. Bu kitap en iyi olanı sadece kendi içinde değil, etrafındaki insanlarda da arayan içsel bütünlüğe ulaşmış bir kişi olabilmekle ilgili. Her daim öğrenecek yeni bir şeylerin olduğuna inanan herkesin okuması gereken bir kitap.


3. Ye O Kurbağayı! :İşleri Savsaklamaktan Vazgeçmenin, Ataletten Kurtulmanın ve Her Koşulda Başarılı Olmanın 21 Olağanüstü Yolu-Brian Tracy


Aşağıya doğru inen bir başarı grafiğinin nasıl hissettirdiğini herkes bilir. Düşüncelerinizin yalnızca direnişinizi tetiklediği, daha işe kalkışmadan nasıl ve nereden başlayacağınızı düşünüp üzerinizde yapılacak işin ağırlığını hissettiğiniz ciddi anlamda büyük bir görevi yerine getirmek zorunda kaldığınız olmuştur mutlaka. Bu duygudan kurtulmak için dikkatinizi dağıtmanın yollarını ararsınız, ancak sonuçta kendinizi aniden saatlerin akıp gittiğini fark ettiğiniz, ancak hiçbir şey halledemediğiniz gerçeğiyle baş başa bulursunuz. Üstelik hala nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmeden! Yetmiyormuş gibi bu karmaşaya bir de suçluluk duygusu eklenmiştir! Ki bu da işten kaçmak için yanıp tutuşmak şeklinde kendini gösterir. Ebedi bir kaçış! Tracy bu erteleme büyüsünün etkisinden tamamıyla felç olmadan önce kurtulmamız için, önceliklerimizi doğru bir şekilde belirlemek, büyük görevleri küçük parçalara ayırmak, büyük kurbağayı ne zaman ele alacağımızı ya da öncesinde küçük çaplı başka bir şeylerle mi işe başlamamız gerektiğini iyi tespit etmemiz gerektiğini söylüyor. Onun tavsiyesi o büyük kurbağayı yemeniz. Tracy gerçekten motive edici bir yazar. İnsanların erteleme hastalığına yakalanmalarının perde arkasındaki psikolojik nedenleri biraz daha derinlemesine incelemesini istesem de, büyüyü bozmak ve çağımızın hastalığı ertelemeden kurtulmak için bu kitabı okumanın gerçek bir zorunluluk olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.



4.Düşün ve Zengin Ol(1937 Basımı) – Napoleon Hill



1937 basımını bulabilirseniz Hill’in bu kitabının adeta bir başyapıt olduğunu göreceksiniz. Düzenlenmiş versiyonlarla hiç uğraşmayın çünkü bu kitaplarda en önemli ve en tartışmalı noktalar devreden çıkarılmış: Göz ardı edilen bu bölümlerin bazıları tarihi süreci, bazıları ise tam da kitabın amacına yönelik yani düşünmek ve zengin olmak için elzem olan bilgileri kapsıyor. Zengin sözcüğü bu kitabın yalnızca maddi kazançla ilgili olduğunu düşündürebilir, evet konumuz zenginlik, ancak kitapta sandığınızdan daha fazlası var. Hatta belki de ilk olumlu düşünce vurgusu bu kitaptadır: Sadece cebinizdeki parayla değil, kafanızdaki düşüncelerle de ilgilenmenizi vurguluyor çünkü. Anlayacağınız bu kitap zamana karşı durabilecek cinsten. Planlama, karar verme ve süreklilik ve kişisel telkinden tutun da korkudan öğrenebileceğimiz daha gelişmiş tekniklere kadar(kişisel telkin, transmutasyon yani hal değişimi vb.) tüm temel bilgileri kapsıyor. Bu, nasıl zengin olacağınızı anlatan bir kitap değil, ancak aslında neyin önemli olduğunu bulmanız için zamansız bir rehber. Kitabın başlangıcında da açıkça belirttiği gibi, “Zenginlik her daim parayla ölçülmez!”


5. Akıl gözü: Beyninizin Mimarisini Değiştirin- Daniel J. Siegel



Meditasyon eğitmenimin sıklıkla dile getirdiği gibi, “Farkındalık tek başına yeterli değildir!” Siegel bu görüşü son derece ciddiye almış olacak ki duygusal ve sosyal zekanın bileşiminden oluşan “Mindsight”, yani akıl gözünü anlatmaya çalışmış. Her birimiz o veya bu şekilde karşımıza çıkan belli düzensizliklerle baş etmek zorunda kalıyoruz. Huzursuzluğumuzun temelinde de bu gerçek var. Huzursuzluktan kurtulmak her zaman için en doğru strateji olmasa da, bu tarz duygulara kapılmamıza sebep olan o minik ayrıntıyı fark edip anlamak hiç de fena bir fikir değil. Kendimize ilişkin bu mükemmel resmi bozan tam olarak ne? Teknikler, iç görü ve aydınlanma hikayeleri ile dolu bu kitap beyninizi yeniden programlamak ve nöroplastisite(çeşitli iç ve dış uyaranlara bağlı olarak beyindeki nöronların ve bunların oluşturduğu sinapsların yapısal özellikleri ve işlevlerindeki değişiklikler)kapasitesini en iyi şekilde kullanmak için bilmeniz gereken her şeyi içeriyor. Hem maneviyat arayanlar hem de bilim adamları için harika bir kitap.


6. Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı- Dale Carnegie




Bu kitap okuduğum ilk kişisel gelişim kitabı ve muhtemelen bu kategorideki en eskilerden biri. 1937 yılında o dönemin kapı kapı gezen satıcıları için yazılmış olan Carnegie’nin bu kitabı gerçekten de bir klasik olarak adlandırılabilir. Kitap hepimizin içten içe bildiği bir şeyi gözler önüne seriyor: İş kolunuzun ne olduğu ya da neyi başarmak istediğiniz önemli değil – eğer herhangi bir iş yapıyorsanız, onu karşınızdaki kişiyi düşünerek yapmanız gerekiyor. İyi niyet güçlü bir kurtarıcıdır.

Herkes takdir edilmeyi ister, buna hakkı da vardır. Başka birinin gününü güzelleştirmek için küçük bir çaba sarf etmeyi öğrenmek, hedefiniz ne olursa olsun, dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirecektir. Kitapta okuduğum bazı şeyleri halen daha anımsıyorum ve belki de bugün bu kitabın milyonlarca okuyucuyu kendisine çekmesine neden olan şey tam da budur. Ne denli kaliteli olduğu ortada.


7. İyi hissetmek: Yeni Duygudurum Tedavisi – David D. Burns



Bilişsel Davranışçı Terapi, günümüz psikologlarının kullandığı en etkili tedavi yöntemidir; benlik imgeniz ve ruh haliniz üzerinde zararlı bir etkiye sahip olan düşünce kalıplarını tanımlamaktan ve bu düşünce kalıplarının yıkıcı döngüsünden kurtulmak için her birini söküp yeni baştan kurmaktan oluşur. Bu sürecin nasıl işlediğini, hangi ruh hallerinin yaşamınızın kilit noktasında olduğunu, hangi düşünce kalıplarının depresyona neden olduğunu, öz yargılama ve suçluluk duygunuzu nasıl aşacağınızı, onaylanma ihtiyacı ile nasıl baş edeceğinizi, aşk bağımlılığını nasıl yenebileceğinizi veya mükemmeliyetçi olmanın sizi nasıl engellediğini öğrenmek istiyorsanız o zaman daha fazla beklemenize gerek yok. Bilişsel Davranış Terapisi milyonlarca insana yardımcı oldu, size de olabilir, üstelik bu alana ilişkin en iyi kitabı da buldunuz. Bilimsel araştırmalar, alıştırmalar ve örneklerle dolu bu kitap kendiniz için yapacağınız en büyük iyilik olacak.


8. Mutluluk bir alışkanlıktır (Psycho-Cybernetics) – Maxwell Maltz



Bir estetik cerrah bize mutluluğa ilişkin ne söyleyebilir? Maxwell Maltz bir estetik cerrah ve hastalarından yola çıkarak beklentilerinizin gerçekleşmesinin otomatik olarak daha pozitif bir yaşam deneyimi sağlamadığını ilk elden deneyimleyenlerden. Maltz, yıllar süren gözlemleriyle hastalarının dış görünüşlerinin gerçek anlamda değiştiğini ama içlerindeki güvensizlik duygusunun aynı kaldığını fark ediyor. Bu durum onu hastalarına yardımcı olacak başka yöntemler bulma ve görselleştirme tekniklerine başvurma konusunda teşvik ediyor. Araştırmalarının sonunda ulaştığı gerçek ise bir kişinin dışsal başarısının hiçbir zaman içsel olarak görselleştirilenin üzerine çıkamayacağı oluyor. Bu kitap, psikolojimizle ilgili temel gerçeklerle dolu olan samimi ve alçak gönüllü bir hikaye ile beraber kendi hayat felsefemizin bizi nasıl etkilediğini anlatıyor, hepsi de tutkulu bir yazar tarafından dile getiriliyor. Bazı kitapların yıllandıkça değerinin arttığı bir gerçek, bu kitabın da onlardan biri olacağına eminim.


9.Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman



Nobel ödüllü Daniel Kahneman’ın bu parlak kitabı, yıllar boyunca yaptığı akıllara durgunluk veren tüm araştırmaların net bir örneği. Kendisi psikolojimizin kararlarımızı nasıl etkilediği konusuna eğilen davranışsal ekonominin kurucusu olup kitabında düşüncelerimizin nasıl iki ayrı sisteme bölünmüş olduğuna değiniyor: hızlı ve yavaş düşünme. Hızlı olan anlık diyebileceğimiz düşünceleri kapsıyor; duygularla bütünleşmiş olup onları yönetmekte olan içgüdülerden, yani bilinçsiz bir irrasyonel makine olarak adlandırabileceğimiz evrimsel bir geçmişin kalıntılarından oluşuyor. Yavaş olan ise kasıtlı, öz-düşünümsel ve mantıksal, üstelik bu aşamada dikkat kolayca başka alanlara çekilebiliyor ve yavaş düşünme çok daha fazla çaba gerektiriyor. Her ikisi de yaşamlarımızda büyük bir rol oynamakta. Kahneman hızlı sistem düzgün işlemiyorsa, yavaş sistemden de yararlanmanın mümkün olmadığını keşfetmiş ve bu durumun nedenlerini araştırıyor Akıllara durgunluk veren örnekler ve keskin analizlerle dolu olan bu kitap, size sağduyulu kararlar vermeyi ve her iki sistemin de iyi taraflarından yararlanmayı öğretecek.


10. Şimdinin Gücü – Eckhart Tolle



Şimdinin Gücü kitabının herhangi bir tanıtıma ihtiyacı yok. Belki de son yıllarda kolektif bilincimizde en çok yer eden kitap odur. Tüm dünyada milyonlarca insana daha doyurucu ve insani şartlarda bir yaşam sürme konusunda ilham veren bu kitap tüm bunların “ farkındalık” adı verilen bir öğreti ile gerçekleştirebileceğini iddia ediyor. Farkındalık dakikadan dakikaya değişen, yargısız infazdan uzak bir süreci ifade ediyor. Depresyonu hafifleten, duygusal zekayı artıran ve acıma duygusunu geliştiren bu tekniğin dünyamıza girişinin çok da eski olmadığı söyleniyor; görünüşe bakılırsa bilim dünyası söz konusu iddiaların doğruluğunun kanıtlanacağı güne kadar bir köşeye atılıp bekletilmesini uygun görmüşler. Kitap beynin eğitilebileceğini iddia ediyor. Şimdinin Gücü, ilginizi belirli düşünceler ve zihin durumlarına üzerine ne şekilde dağıtabileceğinizi öğretiyor, böylece zihni şimdiki anı tam anlamıyla kucaklaması için temizlemiş oluyor.


11.Son Konuşma- Randy Pausch



Herkes hayatının belli bir noktasında Randy Pausch’un Son Konuşma’sına rastlamıştır. Nasıl mı? Tanıdık bir soruyla başlayalım o halde. Sadece birkaç ay ömrünüzün kalması durumunda söyleceğiniz son söz ne olurdu? Bu muhtemelen Pausch’un bir hafta sonra vereceği derse hazırlık sürecinde kendisine yönelttiği bir soruydu. Ancak akademik bir ortam ve kısa bir zaman dilimi ile sınırlı olmak, paylaşılacak bilgiyi sınırlandırdığından, bu kitabın doğuş zemini kendiliğinden hazırlanmış oldu. Kitap, yazarın çocukluğuna dair hikayelerle dolu. Üstelik hayallerini kovalamak, iyi bir insan olmak ve başkalarına değer katan bir hayat yaşamanın ne anlama geldiğini anlatan gerçekçi bir keşif niteliğinde. Güzel bir mizah ve iyimserlik karışımı olan iç sesi ile bu kitap dinlemeye zaman ayıracak herkes için bir ilham kaynağı olacak, okurlarına vermeye çalıştığı şey tam da bu. Okunması son derece zevkli. Unutmayın, asıl mesele sahip olduklarınız değil, sahip olduklarınızı nasıl değerlendirebildiğiniz,yani nasıl oynadığınızdır.


12. Cesur Yanınızı Kucaklayın – Brené Brown



Brené Brown’ın kitaplarını seviyorum. Bu kitabında da doğru bulduğum ancak bir taraftan da korkmaktan kendimi alamadığım bir konu hakkında yazıyor: Korku. Zafiyet, bize öğretildiği gibi bir zayıflık değil, aynı zamanda işletilebilecek bir güçtür. Kendimize ait bazı gerçekleri gizlemek zorunda olduğumuz düşüncesiyle büyümek, güçlü görünmek ve her ne pahasına olursa olsun hayata devam etmek bana her daim bir aldatmaca gibi gelmiştir. Artık elimde bu görüşü destekleyecek araştırmalar da var. Bu zafiyet noktasından bir an evvel ayrılıp yerine bir değerlilik duygusu koymamız ve bu duyguyu her geçen gün geliştirmemiz gerekiyor. Ancak kalplerimizin bu hassas noktası ile temasa geçebilirsek başkalarıyla bağlantı kurabilir veya gerçek bir merhamet duygusu geliştirebiliriz, tüm bunlar Brown’a göre “içten bir yaşam”ın ön koşulunu oluşturuyor. ”Gerçek hayatta ise sık sık içimize kapanıyor, ihmal edildiğimizi veya yanlış anlaşıldığımızı hissediyor hatta savunmasızlığımıza sığınıp tamamen yok olmak istiyoruz. Bu kitap, bu yaygın içgüdünün panzehiri.


13. Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı- Carl Sagan



Hepimiz UFO’ları büyüleyici buluruz. Çünkü sihirlere inanmak isteriz ya da bilinmeyen diyarlardan ziyaretçilerimiz olmasını. Fena mı? Bazılarımız ise devletin bizi kimyasal maddelerle zehirlediğine inanmak ister. Aynı zamanda, bilimin ilerlemesi, son teknoloji ürünleri, ilaçlar ve günden güne artan büyüleyici keşifler de bizleri etkiler. Açıkçası, ortalama insan için, bir iddia ya da diğeri arasında bir ayrım yapmak oldukça zordur – çünkü çoğumuz bilimsel verileri okuma konusunda yetersiziz. Carl Sagan, hayatı boyunca bu türden mantıksızlıklara karşı savaş açmış ve geçerli görüşlerin saçma olanlardan ayırt edilememesinin bizi karanlık çağlara geri çekebileceğini iddia etmiş bir yazar. Bu kitap yazarın bu konu üzerine yazdığı en iyi kitap sayılabilir. Sayısız örnek ve yazarın akıcı, büyüleyici anlatımıyla dolu olan kitap, bilgi olarak maskelenen manipülasyona karşı en değerli silahınız olacak. Sansasyonel safsataların peşine düşme konusunda zaafı olan herkesin mutlaka okunması gereken bir kitap.


14.İnsanın Anlam Arayışı – Victor. E. Frankl


Zorunlu bir okuma aktivitesi için bu listeden bir kitap seçmem gerekseydi hiç şüphesiz bunu seçerdim. Viktor Frankl üç yıl boyunca Auschwitz de dahil olmak üzere dört farklı Nazi toplama kampında çalıştı. Bu kitabında bize o günlerde yaşadıklarını mahkumlar arasındaki arkadaşları üzerinden anlatıyor. Hayatlarının geri kalanını orada parmaklıklar ardında geçirecekleri gerçeğine hem gülüp hem de bu gerçekle ürperen onlarca insanın anlam arayışını, bu anlamı bulanların veya hiçliğe saplanıp kalanların hikayesi bu. Anı, psikolojik araştırma ve kişisel gelişim türlerinin bir karması olan bu kitap ile Frankl güçlü bir mesaj veriyor: insan olmanın özünde anlam arayışı saklı. Toplama kamplarındaki zamandan kalma anekdotlardan ve bir psikiyatrist olarak, kendi deneyimlerinden faydalanarak yazdığı bu kitapta bize anlam bulmanın ne kadar önemli ve hayati olduğunu ve anlam bulmayı başaramadığımızda başımıza nelerin gelebileceğini açıklıyor. Frankl’e göre acı çekmek kaçınılmaz. Ama bununla nasıl başa çıkacağımız tamamıyla bize bağlı. Yaşamak için ‘neden’i olanlar, hemen hemen her türden ‘nasıl’la baş edebilirler. Eğer bu nedeni bulabilirsek, türümüzün en kötü eylemlerinde bile kendimizi toparlayabilir, tazelenmiş bir amaçla yola devam edebiliriz. .O halde peçeteleri kapın ve bu kitapla yaşama “nedeninizi” keşfedin!


15.Simyacı- Paulo Coelho



Bu kitap iş dünyasında lider konumunda olanlarınız için. Liderleri korkularının üstesinden gelmek ve bilinmeyene yolculuk yapmada ısrarcı olmak konularında teşvik ediyor. Bu bir liderin her daim ihtiyaç duyacağı bir mesaj, değil mi?. Aynı zamanda bir kişi gerçekten odaklanırsa, başarının tutarlı bir eyleme dönüşebileceğini ve modellenebileceğini de gösteriyor. Karşılaştığımız tüm engellere rağmen, harekete geçmeye ve odaklanmaya devam etmemiz son derece önemli.


16.Kendi Önünüzden Çekilin(Büyük Sıçrayış) Gay Hendricks



Bu kitaba ilişkin sevdiğim iki şey var: Birincisi, “Deha Alanı” ile “Mükemmeliyet Alanı” arasındaki ayrım (Mükemmeliyet alanında kalmanın ne denli baştan çıkarıcı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim). İkincisi ise üst limit probleminin tam da gelişim yolunda emin adımlarla ilerlerken ortaya çıkıp başarımızı engelleme sürecinin anlatıldığı kısım. Bu kitap başarmak istediklerinizi belirleyip bunu nasıl yapabileceğinizi anlatan güzel bir çalışma.


17.Drive: Nasıl Motive Oluruz, Nasıl Motive Ederiz?- Daniel Pink


Çiçeği burnunda bir kitap sayılmasa da-basılalı beş yıl olmuş- bu kitapta çalışanlardan yüksek verim almaya yönelik motivasyon yöntemlerinin neler olduğu ve hangi yöntemlerin çalışanların motivasyonu üzerinde kalıcı etki yaratabileceği konusundaki yanlış anlamaları gözler önüne seriliyor. Pink aydınlanma niteliği taşıyan bu kitabında daha çok sezgisel araştırmalardan yararlanıyor. Kitap, özellikle de her sabah şirkete gidip ofis ortamına uygun bir tavır takınma konusunda isteksiz davranan günümüz insanları için biçilmiş kaftan.


18.Mükemmel Olmamanın Hediyeleri -Brene Brown


Kişisel gelişim kitaplarının çoğu istemeden de olsa olduğunuz kişi ile olmak istediğiniz kişi arasında belirgin bir fark yaratarak kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir. Brene Brown’ın kitabı ise tam bir istisna. Bu kısa ve konuya ilişkin nokta atışı tespitlerde bulunabilmiş kitap, bitmek tükenmek bilmeyen çabalamanın yarattığı kısır döngüyü nihayete erdiriyor, kendinizi kabullenme ve olduğunuz kişiye karşı hoşgörülü bir tavır sergileyebilmeniz konusunda yol gösteriyor.


19.At O Golü!- Brian Tracy


Bir zamanlar bir tanıdığım: “Hiçbir amacı olmayan, hiçbir yere varamaz!” demişti. Bu cümleyi asla unutmadım. İstediğimiz her şey bir amaç ile başlar. Bu yüzden de kitap tavsiyelerimden biri de bu oldu. Kitapta hedeflerin neden bu kadar önemli olduğu anlatılıyor. Bir hedefe sahip olmak, başkalarını suçlamayı bırakmamızı, hayatımızın ve duygularımızın kontrolünü elimize almamızı, ilişkilerimizi zenginleştirmemizi, tatmin olduğumuz, eksiksiz bir yaşam deneyimlememizi sağlıyor.


20.Asla Yalnız Yeme-Başarıyla Başarısızlık Arasındaki İnce Çizgi: İlişkinin Gücü-Keith Ferrazzi



Networking-iletişim ağı kurma- bizi gerçek anlamda birbirine bağlayan bir şey; hatta bir işin hallolmasının en iyi ve en garanti yolu dahi sayılabilir. Keith Ferrazzi’nin bu kitabı, kişisel gelişim listelerinde mutlaka yer almalı, çünkü çok az insanın doğru yapabildiği bu insani aktiviteye yani iletişime ilişkin önemli bilgiler veriyor ve konuyu derinlemesine bir anlamanıza yardımcı oluyor.


21.Maksatlı Yaşam- Rick Warren



Kişisel gelişim, başarı, zenginlik veya kötü alışkanlıkların üstesinden gelmenin de ötesinde en çok karaktere ilişkin bir süreç olmalıdır. Her şeyin temelinde maksatlı bir yaşam sürmek vardır. Bu kitap bana kim olduğum ve bu dünyada ne aradığım konusunda net bir görüş sağladı.Varoluş amacımla birebir örtüşen yaşama, işe ve ilişkilere dair kararlar almama yardımcı oldu.


22.Bir Tek Şey: Olağanüstü Sonuçların Ardındaki Şaşırtıcı Yalın Gerçek- Gary Keller ve Jay Papasan




Hayatının iplerini eline almak isteyen herkesin mutlak surette okuması gereken bir kitap bu. Temel dayanağını hayatın her alanında yalnızca tek bir şeye odaklanmak oluşturuyor, multitask yani çoklu görev yaptığımız günümüz dünyasında bu kitap önemli olana odaklanmanız ve amacınızı gerçekleştirmeniz konusunda en büyük yardımcınız olacak.


23.Neden İle Başla- Simon Sinek



Bu kitabı yapmayı seçtikleri işleri kim olduklarına göre seçenlerin mutlaka okumaları gereken bir kitap. İnsanlar olarak hepimiz bir sürü şey yapabilme kapasitesine sahibiz. Biz işleri hallediş şeklimizle başkalarını etkilemeye çalışıyoruz. Yani neden değil, nasıla odaklanıyoruz. Ancak “neden” inimizi anlamak ve onu baz alarak seçimler yapmak, daha tatmin edici, etkili ve barışçıl bir hayat sürmemizi sağlayacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar